Toppmeny

WLM

Om tävlingen

Karta med deltagande länder 2016
Karta med deltagande länder 2016

Wiki Loves Monuments är den perfekta tävlingen för dig som tycker om kultur, fartyg, arkitektur, museer, historia och så klart att fotografera. Vi bjuder in dig till att sprida kunskap om din lokalhistoria och allt det vackra och intressanta som finns runtomkring dig. Genom ditt deltagande gör du den fria encyklopedin Wikipedia, en av världens största webbplatser, ännu bättre. Samtidigt är det en chans för dig att lära dig om lokalhistorien på ett roligt sätt. Wiki Loves Monuments äger rum 1-30 september. Räkna inte med att någon annan kommer att ta dessa bilder utan vi behöver din hjälp med detta. Samtidigt har du chansen att vinna fina priser!

 

Tävlingens utformning

 

Tävlingen genomförs parallellt i de deltagande länderna under september 2016. Tävlingen 2016 har fyra tävlingskategorier:

 • Byggnader: byggnadsminnen och kyrkliga kulturminnen som finns i Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister - BeBR.
 • Fornlämningar: fornlämningar som finns i Riksantikvarieämbetets Fornsök databas.
 • Fartyg: k-märkta fartyg enligt lista på Sjöhistoriska museets webbplats.
 • Arbetslivsmuseer: arbetslivsmuseer enligt ArbetSams databas.

En bild kommer att bli totalvinnare för hela tävlingen, och i varje kategori kommer vinnare och andrapristagare att utses av juryn. Det kommer dessutom att delas ut pris till fotografen av bästa bildserie samt till den fotograf som har laddat upp bilder på flest unika objekt. De tio bästa bilderna bland samtliga bidrag i den svenska tävlingen kommer att delta i den internationella tävlingen där bästa bilderna från alla deltagande länder ställs mot varandra. Juryn har tolkningsrätt och kan vid behov anpassa reglerna under tävlingen. Uppgiften i tävlingen är att fotografera minnesmärkena och ladda upp bilder till Wikimedia Commons, den fria bilddatabasen där alla bilder som Wikipedia (och vem som helst som vill) använder finns.

 

Regler

 

 • Bilden kan vara tagen när som helst men måste laddas upp på Wikimedia Commons under september 2016.
 • Bilden måste ha information som gör att det går att identifiera objektet, se instruktionssidan.
 • Bilden måste vara tagen av den som laddar upp den.
 • Uppladdare av bilder måste ange en e-postadress vid registreringen av användarkontot på Commons så att vi kan kontakta vederbörande vid ett eventuellt pris.
 • Bilder tagna i andra länder kan inte laddas upp för att delta i den svenska tävlingen. Du kan emellertid delta i andra länders nationella tävlingar. På den internationella hemsidan kan du hitta länkar till de andra ländernas nationella tävlingar.
 • Juryns medlemmar, Wikimedia Sveriges anställda och styrelse kan inte vinna priser eller gå till den internationella finalen via den svenska deltävlingen.

Tidsplan

 • 1 september: tävlingen startar
 • 30 september: tävlingen avslutas

Priser

TBD

Jury

 

TBD

Samarbetspartners

Sponsorer

Vill du bli sponsor till svenska delen av Wiki Loves Monuments? Hör av dig!

Tävlande

Du kommer kontinuerligt att kunna följa den svenska deltävlingen i samlingskategorin med alla bilder.

Är du med i en fotoklubb, eller är du en lärare som funderar på hur du skulle kunna använda denna tävling i undervisningen: läs mer här.

Detta är femte året tävlingen arrangeras i Sverige, är du nyfiken på de tidigare vinnarna presenteras de här.

Tillbaka till början av sidan.