Toppmeny

WLM

Instruktioner

Tävlingens logotyp.

Hoppa direkt till en instruktionsfilm.

  1. Leta upp ett objekt att fotografera. Se avsnittet Hitta monument nedan.
  2. Fotografera! 
  3. Ladda upp bilden via en av metoderna nedan.

Glöm inte att ställa in kameran på högsta möjliga upplösning. Det finns ingen övre storleksgräns. Ta gärna flera bilder ur olika perspektiv, gärna också på intressanta detaljer (det finns ingen begränsning på hur många bilder du kan tävla med).

Rekommenderad uppladdningsmetod

Vi rekommenderar att ladda upp bilder med hjälp av någon av de följande listorna på Wikipdeia. Det gör att det automatiskt kommer med korrekta uppgifter om objektet till under uppladdningen.

  1. Välj lista beroende på vad du har fotograferat.
  2. Hitta det du fotograferat i listan och klicka på uppladdningslänken.
  3. Fyll i formuläret. Spara. Klart!

Exempel

Har du exempelvis tagit en bild på Svängsta kyrka i Blekinge län letar du först på Wikipedia upp listan över kyrkliga kulturminnen i Blekinge län.

  • Ladda sedan upp bilden genom att klicka på Lägg till en bild-ikonen i listorna. Om bild på objektet redan finns i listan klicka på Lägg till en bild till-ikonen under bilden.

Du behöver vara inloggad på ditt konto på Wikimedia Commons vid uppladdningen av bilden. Om du inte har ett konto på Commons kommer du kunna registrera ett i samband med uppladdningen. Registreringen av konto tar bara en minut och vi samlar ingen data om dig.

Avancerad uppladdningsmetod, direkt via formulär

Ha id-numret för objektet du vill ladda upp nära till hands, det ska fyllas i uppladdningsformuläret. Id-numret används för att identifiera objektet och för matchning mot de listor som är skapade på svenska Wikipedia. För att hitta objektets id-nummer, se avsnittet Hitta monument nedan.

Du behöver vara inloggad på ditt konto på Wikimedia Commons vid uppladdningen av bilden. Om du inte har ett konto på Commons kommer du kunna registrera ett i samband med uppladdningen. Registreringen av konto tar bara en minut och vi samlar ingen data om dig.

Alla bilder på Commons ska placeras i kategorier för att de ska bli lättare att hitta. Lägg gärna till ytterligare kategorier när du laddar upp bilder. För de flesta städerna finns det en kategori som heter något i stil med Buildings in Uppsala (börjar du skriva kategorinamnet i formuläret kommer du få förslag på kategorier). För kommuner utan större städer eller byggnader som ligger på landsbygden kan du använda kommunkategorin, i stil med Buildings in Uppsala Municipality. Många kända byggnader och kyrkorna har ofta egna kategorier som kan vara värda att leta efter.

Instruktionsvideo

Om du vill ha ytterligare stöd så ta en titt på en instruktionsfilm där vi steg för steg guidar dig igenom uppladdningen (3:49 min).

Ladda ner (16MB).

Hitta monument

På kartan nedan finns närmare sextusen byggnader utmärkta. Byggnaderna kommer från Riksantikvarieämbetets bebyggelseregister och omfattar byggnadsminnen och kyrkliga kulturminnen. Kartan innehåller även närmare 150 000 fornlämningar från Riksantikvarieämbetets fornlämningsdatabas Fornsök. Dessutom hittas arbetslivsmuseer på kartan. Använd zoom-funktionen för att hitta byggnader och fornlämningar i den del av Sverige du är intresserad av. Klicka på ballongerna för att få mer information. Alla dessa objekt är med i tävlingen!

Kartan i helskärmsvy.

Blåa ballonger har redan ett foto på Wikipedia (men du får gärna ladda upp fler foton av dem ändå) och gula ballonger saknar bild. Kopiera det unika id-numret, angivet efter dbfield-id i popupfönstret som finns för varje objekt, och klistra in det i uppladdningsformuläret för den kategorin.

Andra resurser:

Om du fotograferar objekt som finns i dessa källor försök få med relevant information om objektet som finns i registret när du laddar upp bilden.