Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs på webben.
 
Wikimedia Sveriges nyhetsbrev 21 maj 2015
Bild: Video Wikipedia CKoi Dance.webm av  Michael Epaka, Regis Talla & Iolanda Pensa. Licens: CC BY-SA 4.0.  

Wikipedia på TV

I Sverige syns Wikipedia ofta i media på olika sätt. Det ser dock avsevärt annorlunda ut i andra länder och i Kamerun har en reklamkampanj nyligen genomförts för att öka medvetenheten om Wikipedia. Filmerna producerades med ett bidrag från Wikimedia Foundation och Orange Cameroon bekostade reklamkampanjen. Orange Cameroons inblandning skedde som en del av företagets arbete i projektet Wikipedia Zero, där mobilanvändare kan använda Wikipedia utan datakostnader.

 

 

Bild: Open access.svg av Open Access. Licens: Public domain.  

Deklaration om digitalt kunskapssökande får stort stöd

Deklarationen, som formulerats av en grupp av 25 experter, listar en serie juridiska och tekniska friheter som behövs för att nyttja modern teknik i vetenskaplig forskning. Texten sätter fokus på att upphovsrättslagen inte begränsar fakta, data och idéer. Det trycks på nödvändigheten av att kontrakt och licenser inte ska begränsa detta och riskera att förhindra nya upptäckter. Där föreslås även hur olika regelverk bör utvecklas. Bl.a. att fria licenser skall användas när forskningsprojekt finansieras av anslag. Totalt har 147 organisationer och 318 individer skrivit under deklarationen.

 

 

Bild: Flag of Europe.svg av Europarådet. Licens: Public domain.  

Ditt nystartade företag kan få 100 000 euro

Europeiska start-ups som använder öppna data kan ansöka om att bli antagna till Open Data Incubator for Europe (ODInE), vilket då säkrar dem 100 000 euro i finansiering, experthjälp och mycket annat. Urvalet sker baserat på den presenterade idén, vilken betydelse företaget kan få samt på teamet och budgeten.

 

 

Bild: Sakina_découvre_«Le_Petit_Prince».JPG av Rgaudin. Licens: CC0.  

Fri kunskap till barn och ungdomar i Mali

Endast 0,4% av barnen i Mali har böcker hemma enligt UNICEF och ofta saknas det även böcker och Internet i skolorna. I Mali genomförs nu ett pilotprojekt där flera dussin läsplattor delats ut till olika klasser. Läsplattorna har fyllts med en offline-version av hela franskspråkiga Wikipedia samt 4 000 franskspråkiga böcker. Projektet innebär att barnen har tillgång till en enorm mängd fri kunskap. USAID har redan kopierat projektet och distribuerat 550 läsplattor i Timbuktu-regionen.

 

 

Historiskt beslut av Afrikanska unionen

Ministrar från Afrikanska unionens länder tog på Conference of Ministers ett historiskt beslut om att officiell data skall följa öppna standarder. Den antagna texten har ett kraftfullt språk och inkluderar bland annat principen "Official data belong to the people and should be open to all. They should be open by default." Målet är att all den tillgängliga informationen skall leda till bättre förståelse för olika typer av problem och hjälpa till att lösa den extrema fattigdomen och andra mål rörande hållbar utveckling.

 

 
 
 
 

Nya blogginlägg

Nya podcasts

Wikipediapodden handlar om vad som händer på Wikimedias olika sidor, bland aktiva och annat intressant när det gäller öppen och fri kunskap. Programmet sänds regelbundet varannan vecka.

 

 

Har du några frågor? Svara på mailet så hjälper vi dig!

Text under CC BY-SA 3.0. Licenser för bilder kan variera. ​Följ oss gärna på:

Facebook  Twitter  Blogg
Wikimedia Sverige är en ideell allmännyttig förening i Sverige. För att avanmäla dig från nyhetsbrev, klicka här, eller skicka e-post.

Wikimedia Sverige​Wikimedia Sverige

Hantverkargatan 21
112 21 Stockholm
Sweden

Organisationsnummer 802437-8310
Bankgiro 5822-9915