Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs på webben.
 
Wikimedia Sveriges nyhetsbrev 2 april 2015
Ett påskvykort
Bild: Hedvig_Rosendahl_-_Easter_card1.jpg av Hedvig Rosendahl. Licens: Public domain.  

Glada nyheter för de som verkligen vill dela fritt

Flickr, en webbtjänst för uppladdning av digitala bilder och videofilmer, har nu infört möjligheten för användarna att licensiera sina bilder med Creative Commons Zero (CC0). Med CC0 blir bilderna och videofilmerna tillgängliga att använda med så få begränsningar som är möjligt. Det blir därmed väldigt enkelt för andra att fritt bygga på, förbättra och återanvända verken för alla ändamål utan begränsning under upphovsrätts- eller databaslagar. Nyheten kommer passande nog strax efter att Elon Musk meddelat att alla bilder från SpaceX kommer att publiceras med CC0. Wikimedia Commons har länge haft stöd för CC0 och att fler fotografer nu kan få upp ögonen för möjligheten att använda CC0 är väldigt positivt..

 

Flickr har också meddelat att de snart kommer att införa stöd för PDM (Public Domain Mark) som används för att visa att verket helt saknar upphovsrätt, till exempel för att den har slocknat ut p.g.a. ålder.

 

 
 
 
 

Nya blogginlägg

Nya podcasts

Wikipediapodden handlar om vad som händer på Wikimedias olika sidor, bland aktiva och annat intressant när det gäller öppen och fri kunskap. Programmet sänds regelbundet varannan vecka.

 

 

Har du några frågor? Svara på mailet så hjälper vi dig!

Text under CC BY-SA 3.0. Licenser för bilder kan variera. ​Följ oss gärna på:

Facebook  Twitter  Blogg
Wikimedia Sverige är en ideell allmännyttig förening i Sverige. För att avanmäla dig från nyhetsbrev, klicka här, eller skicka e-post.

Wikimedia Sverige​Wikimedia Sverige

Hantverkargatan 21
112 21 Stockholm
Sweden

Organisationsnummer 802437-8310
Bankgiro 5822-9915