Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs på webben.
 
Wikimedia Sveriges nyhetsbrev 19 mars 2015

Foton på offentlig konst tas upp i Högsta Domstolen

Bildkonst Upphovsrätt i Sverige (BUS) stämde i slutet av 2014 Wikimedia Sverige för de bilder som används på webbplatsen Offentligkonst.se. Offentligkonst.se är ett projekt som handlar om att begära ut data om den offentliga konst som finns i Sveriges kommuner och sammanställa denna i en nationell databas. För första gången blir vår gemensamma konstskatt sökbar på nationell nivå. Den konst som har koordinater placeras sedan ut på en karta och flera av konstverken som har ett foto uppladdat på Wikimedia Commons illustreras på webbplatsen. BUS menar att Wikimedia Sverige bör betala för bilderna medan Wikimedia Sverige motsätter sig den tolkningen av lagen. Ärendet har nu fått en s.k. hissprövning och går direkt från Tingsrätten till Högsta Domstolen (HD). HD kommer nu att pröva hur lagen ska tolkas och meddelar Tingsrätten sitt beslut.

 

 

Bild: Nsa-eagle-white.jpg av Hugh D'Andrade vid Electronic Frontier Foundation. Licens: CC BY 3.0.  

Wikimedia Foundation stämmer NSA

Stämningar är veckans tema och i USA stäms National Security Agency (NSA) och Department of Justice (DOJ) av Wikimedia Foundation (WMF). WMF stämning handlar om det övervakningsprogram som avslöjats genom de dokument som Edward Snowden läckt. Att säkerställa läsarnas integritet är centralt för WMF varför de valt att ta saken till domstol tillsammans med flera andra organisationer. Stämningen gäller dock endast övervakningen som görs av dessa myndigheter. Att Försvarets Radioanstalt (FRA), som får övervaka all trafik som passerar Sveriges gränser, lagrar vad du läser på Wikipedia är alltså helt opåverkat av denna stämning.

 

 
 
 
 

Nya blogginlägg

Nya podcasts

Wikipediapodden handlar om vad som händer på Wikimedias olika sidor, bland aktiva och annat intressant när det gäller öppen och fri kunskap. Programmet sänds regelbundet varannan vecka.

 

 

Har du några frågor? Svara på mailet så hjälper vi dig!

Text under CC BY-SA 3.0. Licenser för bilder kan variera. ​Följ oss gärna på:

Facebook  Twitter  Blogg
Wikimedia Sverige är en ideell allmännyttig förening i Sverige. För att avanmäla dig från nyhetsbrev, klicka här, eller skicka e-post.

Wikimedia Sverige​Wikimedia Sverige

Hantverkargatan 21
112 21 Stockholm
Sweden

Organisationsnummer 802437-8310
Bankgiro 5822-9915