Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs på webben.
 
Wikimedia Sveriges nyhetsbrev 6 mars 2015

Förtroendet för Wikipedia ökar

Medieakademien har frågat allmänheten om deras förtroende för Wikipedia sedan 2011. I senaste förtroendebarometern ökade antalet som har stort eller ganska stort förtroende för uppslagsverket till 40%. Detta är lika högt som förtroendet för Riksdagen och mer än dubbelt så högt som allmänhetens förtroende för kvällstidningarna.

 

 

Vinnare i Wiki Loves Africa utsedda

Fototävlingen Wiki Loves Africa är nu avgjord. Tävlingens har olika teman varje år och 2014 var fokus på det afrikanska köket, vilket innefattade bilder på mat, råvaror, tillagning med mera. Målet är att visa på den kulturella bredden i Afrika. Tävlingen pågick från 1 oktober till 30 november 2014 och under den tiden laddades över 6 000 tävlingsbidrag upp. Tre vinnarbilder valdes ut av en jury och ytterligare en vinnarbild röstades fram av Wikimedia-gemenskapen. Flest tävlingsbidrag laddades upp från Elfenbenskusten.

 

Bild: Guenther h oettinger 2007.jpg av Jacques Grießmayer. Licens: CC BY 3.0.  

Wikimedia-rörelsen i rundabordssamtal med EU-toppar

Europeiska kommissionen arbetar på en ny upphovsrättslagstiftning vilket kan få stor inverkan på Wikimedias projekt. Wikimedia-rörelsen var den 19 januari inbjudna att diskutera upphovsrättsfrågor med kommissionären Günther Oettinger. Lukas Mezger från Wikimedia Tysklands styrelse deltog och berättade om värdet av harmonisering av upphovsrätten i Europa (för att göra det enklare för volontärer att bidra) samt att panoramafrihet bör gälla i alla länder, d.v.s. rätten att ta och använda bilder av byggnader och konst på offentlig plats (precis som det är i ex. Tyskland och Sverige).

 

 
 
 
 

Nya blogginlägg

Nya podcasts

Wikipediapodden handlar om vad som händer på Wikimedias olika sidor, bland aktiva och annat intressant när det gäller öppen och fri kunskap. Programmet sänds regelbundet varannan vecka.

 

 

Har du några frågor? Svara på mailet så hjälper vi dig!

Text under CC BY-SA 3.0. Licenser för bilder kan variera. ​Följ oss gärna på:

Facebook  Twitter  Blogg
Wikimedia Sverige är en ideell allmännyttig förening i Sverige. För att avanmäla dig från nyhetsbrev, klicka här, eller skicka e-post.

Wikimedia Sverige​Wikimedia Sverige

Hantverkargatan 21
112 21 Stockholm
Sweden

Organisationsnummer 802437-8310
Bankgiro 5822-9915