Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs på webben.
 
Wikimedia Sveriges nyhetsbrev 5 februari 2015
Bild: "Anatomie et physiologie..." F.J. Gall & J.C. Spurheim, 1810 Wellcome L0020420.jpg av Gall, Franz Joseph & Spurzheim, Johann Caspar. Licens: Public domain.    

Wikipedias medicinartiklar kan nu illustreras med 100 000 nya bilder

Närmare 100 000 medicinbilder har nu laddats upp på Wikimedia Commons av en brittisk volontär. Bilderna kommer från Wellcome Library, som beslutat sig för att sprida sina samlingar till allmänheten genom Wikipedia, en av världens mest använda källor för kunskap. Arbetet med att lägga till den enorma mängden nya bilder i artiklar pågår nu för fullt.

 

 

Bild: Scales even icon.svg av penubagTkgd2007Mysid. Licens: Public domain.  

Gamergate-kontroversen

Ibland dyker det upp konflikter på Wikipedia mellan olika grupper. På engelskspråkiga Wikipedia finns gruppen ArbCom, vilket består av volontärer, som försöker hantera dessa. ArbCom har ett begränsat mandat och tittar strikt på uppförandet hos de som är i konflikt med varandra, och försöker inte bedöma sakfrågan. D.v.s. om någon part anses ha brutit mot Wikipedias uppföranderegler kan de därför komma att blockeras, oavsett om de har rätt eller fel i sakfrågan. Under en konflikt om Gamergate har detta av flera bloggare dock porträtterats som ett ställningstagande gentemot feminister, vilket alltså inte är fallet.

 

Bild: 2015 Erasmus prijs 1 kopie.jpg av Ineke Oostveen. Licens: CC BY-SA 4.0.  

Erasmus-priset 2015 går till Wikipedia!

Praemium Erasmianum Foundation från Nederländerna har utsett Wikipedia och Wikimedias gemenskap till vinnare av Erasmuspriset 2015. Wikimedia Foundation (WMF) är formell mottagare av priset och WMF kommer nu att dela ut det till gemenskapen i form av stipendier till individer samt annat stöd till skribenter och bidragsgivare.

 

Upphovsrätt på den politiska dagordningen

Europaparlamentet tittar på upphovsrättsfrågor och har just släppt ett första utkast till en rapport, skriven av Julia Reda, med förslag på ändringar av upphovsrätten. Där förs flera förändringar fram som kan ha stor påverkan på fri kunskap, bland annat förkortad upphovsrättstid (ned från dagens livstid +70 år till 50 år efter upphovspersonens död, i enlighet med Bernkonventionen), harmonisering av lagstiftning i Europa gällande fotografering av byggnader och konstverk på allmän plats, att citeringsrätten skall gälla även för audiovisuella verk och flera andra spännande förändringar. Arbetet med de slutgiltiga formuleringarna pågår nu och Wikimedia-rörelsens representanter i Bryssel arbetar för att säkerställa att de många förslag vi uppskattar inte urvattnas.

 

Creative Commons 4.0 på svenska

Creative Commons 4.0 har nu översatts och anpassats till svenska. Det handlar om totalt sex olika licenser vars grundtexter översatts av en arbetsgrupp kopplad till Creative Commons Sverige. Varje licens består av cirka fyra A4-sidor vardera. En slutgiltig genomgång av texterna pågår nu.

 

 
 
 
 

Nya blogginlägg

Nya podcasts

Wikipediapodden handlar om vad som händer på Wikimedias olika sidor, bland aktiva och annat intressant när det gäller öppen och fri kunskap. Programmet sänds regelbundet varannan vecka.

 

 

Har du några frågor? Svara på mailet så hjälper vi dig!

Text under CC BY-SA 3.0. Licenser för bilder kan variera. ​Följ oss gärna på:

Facebook  Twitter  Blogg
Wikimedia Sverige är en ideell allmännyttig förening i Sverige. För att avanmäla dig från nyhetsbrev, klicka här, eller skicka e-post.

Wikimedia Sverige​Wikimedia Sverige

Hantverkargatan 21
112 21 Stockholm
Sweden

Organisationsnummer 802437-8310
Bankgiro 5822-9915