Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs på webben.
 
Wikimedia Sveriges nyhetsbrev 14 januari 2015

Det här läste vi på svenska 2014. Du kan aldrig gissa vad som hamnade på plats nummer 11:a!

Svensken Johan Gunnarsson har för andra året i rad tagit fram de mest lästa artiklarna på Wikipedia. Det visar sig att det inte är några större överraskningar i toppen av listan utan det överensstämmer väl med nyhetsflödet i stort. Lite längre ner finns det en del intressanta saker, på trettonde plats finns till exempel Lista över idiomatiska uttryck, det vete fåglarna varför den hamnar så högt upp. Inte bara svenska listan finns utan även ytterligare 34 språk finns redovisade och mellan språken är skillnaderna ganska stora.

 

 

Kärleken till Wikipedia för Östeuropeer samman

Den 19-21 december träffades Wikipedianer från 20 östeuropeiska länder för att hitta sätt att samarbeta och utbyta erfarenheter. Under konferensen diskutera Wikipedia och fri kunskaps plats i utbildningsväsendet, i museiesektorn samt i politiken. Detta var den tredje årliga träffen som anordnats och spännande nog ägde den rum i Kiev, Ukraina. Ett nytt möte planeras redan för våren 2015 vilket kommer att äga rum i Estland.

 

Nu blir det enklare att översätta från våra systerspråk

För dig som gillar att översätta till andra språk eller tycker att danskarna behöver lära sig mer om pitepalt eller om Vasaskeppet har det nu skett en spännande utveckling på Wikipedia. Ofta är en artikel på svenskspråkiga Wikipedia om svensk kultur eller en ort i Sverige mer genomarbetad än motsvarigheten på danska (något som självklart gäller även åt andra hållet). Wikimedia Foundation har nu förstått värdet av pitepaltskunskap och aktiverar de närmaste månaderna en fri, inbyggd översättningsmotor från svenskspråkiga till danskspråkiga Wikipedia. Senare kommer det förhoppningsvis en möjlighet att snabbt och enkelt översätta från danska till svenska.

 

Bild: Wikimedia Sverige - årsmöte 2009 Karl Sigfrid.JPG av Hannibal Licens: Public Domain.  

Wikimedia Sverige arbetar med lobbying i Bryssel

F.d. riksdagsledamoten Karl Sigfrid befinner sig nu i Bryssel för Wikimedia Sveriges räkning för att som volontär försöka driva föreningens kärnfrågor. De beslut som tas i Bryssel om upphovsrättsfrågor och tillgängliggörande av kultur och data är helt centrala för Wikipedia och Wikimedias andra projekt. Att Karl finns på plats i Bryssel och kan fördjupa beslutsfattarnas förståelse för dessa frågor samt ger Wikimedia värdefull kunskap om vad som sker på EU-nivå. Kunskaperna delas med den internationella Wikimedia-gemenskapen samt med andra organisationer som arbetar för fri kunskap.

 

​​

Wikipedia fyller 14 år

Imorgon 15 januari fyller Wikipedia 14 år! Vi på Wikimedia Sverige säger grattis och vill passa på att tacka alla de frivilliga som lägger tid och energi på att skapa detta fantastiska uppslagsverk.

 

 
 
 
 

Nya blogginlägg

Nya podcasts

Wikipediapodden handlar om vad som händer på Wikimedias olika sidor, bland aktiva och annat intressant när det gäller öppen och fri kunskap. Programmet sänds regelbundet varannan vecka.

 

 

Har du några frågor? Svara på mailet så hjälper vi dig!

Text under CC BY-SA 3.0. Licenser för bilder kan variera. ​Följ oss gärna på:

Facebook  Twitter  Blogg
Wikimedia Sverige är en ideell allmännyttig förening i Sverige. För att avanmäla dig från nyhetsbrev, klicka här, eller skicka e-post.

Wikimedia Sverige​Wikimedia Sverige

Hantverkargatan 21
112 21 Stockholm
Sweden

Organisationsnummer 802437-8310
Bankgiro 5822-9915