Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs på webben.
 
Wikimedia Sveriges nyhetsbrev 11 december 2014
Bild: Screenshot from Wikigalaxy 11 December 2014.png av  NASA, ESA, and C. Robert O’Dell (Vanderbilt University) för bakgrundsbilden & Owen Cornec för texten om Wikigalaxy Licens: Public domain

Ett universum av artiklar i Wikigalaxy

Wikigalaxy gör det möjligt att navigera bland ett urval av Wikipedias artiklar i en 3D-miljö. Där visualiseras i dagsläget 100 000 artiklar och hur de är länkade till varandra. Det går att "flyga" omkring bland artiklarna och se på en karta hur nära de är relaterade till varandra. Wikigalaxy skapades som ett experiment av ingenjörsstudenten Owen Cornec som ville se vad som kan göras i 3D i moderna webbläsare.

 

 

Bild: Nuvola apps edu miscellaneous (down arrow).svg av David Vignoni,bearberbetningar av DaniDF1995 och Jan Ainali Licens: Gnu LGPL.  

Sverige faller från 8:e till 12:e plats

Open Knowledge (tidigare Open Knowledge Foundation) har nu släppt Global Open Data Index för år 2014 – och Sverige sjunker kraftigt i ranking. Indexet skapades 2013 och då ingick 70 länder, och Sverige hamnade då på 8:e plats. År 2014 ökade indexet till 102 länder, varav de flesta länderna är från Latinamerika, Afrika och Asien. Utvecklingen i många länder har dock gått väldigt snabbt och Sveriges ranking har nu sjunkit till nummer 12, med endast 66 % av poängen (ner från 67 % 2013). Bäst poäng får Storbritannien med 97 %, följt av Danmark och Frankrike. Indexet fokuserar på tillgängligheten och kvalitén på 10 stycken centrala dataset i varje land, såsom exempelvis nationella valresultat, listor över företag eller landets budget och hur pengarna spenderas. Information som är viktig för att ge medborgarna insyn i landets styre.

 

 
 
 
 

Nya blogginlägg

Nya podcasts

Wikipediapodden handlar om vad som händer på Wikimedias olika sidor, bland aktiva och annat intressant när det gäller öppen och fri kunskap. Programmet sänds regelbundet varannan vecka.

 

 

Har du några frågor? Svara på mailet så hjälper vi dig!

Text under CC BY-SA 3.0. Licenser för bilder kan variera. ​Följ oss gärna på:

Facebook  Twitter  Blogg
Wikimedia Sverige är en ideell allmännyttig förening i Sverige. För att avanmäla dig från nyhetsbrev, klicka här, eller skicka e-post.

Wikimedia Sverige​Wikimedia Sverige

Hantverkargatan 21
112 21 Stockholm
Sweden

Organisationsnummer 802437-8310
Bankgiro 5822-9915