Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs på webben.
 
Wikimedia Sveriges nyhetsbrev 13 november 2014

Ta en titt på det som finns omkring dig med hjälp av Wikipedia

Efter en uppdatering av Wikipedia-appen (både i Android och iOS) går det nu att få reda på allt intressant som finns runtomkring dig. I appen dyker de Wikipedia-artiklar som har koordinater upp som förslag och appen hjälper till att guida dig till dem, du kan även läsa Wikipedia-artiklarna om platserna direkt i appen. Kanske kan det göra ditt resande ännu mer intressant och allmänbildande?

 

 

Bild: YLE logo.svg Licens: PD.

Finska Yle hann före Sveriges radio

Yle, vilket är Finlands public service-bolag för radio och TV, har släppt närmare 200 ljudinspelningar under licensen CC Erkännande (CC BY) - vilket innebär att de kan användas på bland annat Wikipedia. Tiotusentals ljudfiler finns ännu i arkiven och förhoppningsvis kommer även dessa att släppas under fria licenser i framtiden. Ljuden kan exempelvis berika en artikel om en bilmodell genom att visa hur den låter.

 

 

Kan Wikimedia Commons miljoner filer bli enklare att hitta?

Ett ständigt återkommande problem är att hitta lämpliga bilder till den artikel, det blogginlägg eller den bok du vill illustrera. Bilder är helt enkelt inte så sökbara som man skulle önska - och detta gäller även Wikimedia Commons miljontals bilder, videos och ljudfiler. Nyligen hölls dock ett veckolångt möte med intensivt arbete i Tyskland för att skapa en plan för hur informationen om bilderna (det som kallas metadata) kan struktureras så att sökmotorer m.m. effektivare kan hitta igen dem. Diskussioner pågår nu för att förfina och förankra de idéer som uppkom under veckan och därefter påbörjas utvecklingsarbetet och omstruktureringen av de filer som redan finns på Commons. Omstruktureringen av Wikimedia Commons filer beräknas ta flera år i anspråk.

 
 
 

Nya podcasts

Wikipediapodden handlar om vad som händer på Wikimedias olika sidor, bland aktiva och annat intressant när det gäller öppen och fri kunskap. Programmet sänds regelbundet varannan vecka.

 

 

Har du några frågor? Svara på mailet så hjälper vi dig!

Text under CC BY-SA 3.0. Licenser för bilder kan variera. ​Följ oss gärna på:

Facebook  Twitter  Blogg
Wikimedia Sverige är en ideell allmännyttig förening i Sverige. För att avanmäla dig från nyhetsbrev, klicka här, eller skicka e-post.

Wikimedia Sverige​Wikimedia Sverige

Hantverkargatan 21
112 21 Stockholm
Sweden

Organisationsnummer 802437-8310
Bankgiro 5822-9915