Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs på webben.
 
Wikimedia Sveriges nyhetsbrev 24 september 2014
Bild av Richard Pettersson.

Ylva Pettersson vinner Guldäpplets specialpris

Wikimedia Sveriges styrelseledamot Ylva Pettersson vinner specialpris i Guldäpplet i år som delas ut av Datorn i utbildningen. Juryns motivering:

 

Ylva Pettersson är vinnare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2014 för sitt långvariga arbete kring Wikipedia som pedagogiskt projekt och kring Wikimedia-familjen som öppen delad miljö för skolan.

Ylvas eget arbete med Wikipedia i undervisningen är ett välkänt pedagogiskt pionjärarbete. I ett flertal år har hennes elever bidragit till detta uppslagsverk, utifrån kursspecifika ämnesmoment och programmål såsom användande av digitala verktyg, kommunikation, kreativitet, källkritisk metod och entreprenörskap. Ylvas elever har vunnit åtskilliga priser bl a Årets bästa bidrag i Webbstjärnan 2014. Hon har utmanat elever i skarpa uppdrag kring Wikipedia, som fött engagemang och bekräftelse hos eleverna och samtidigt bidragit till en öppen global resurs.

Ylva har vidare bidragit till ett bredare projekt kring Wikimedia som ett ideellt och öppet verktyg för Sveriges skolor, som en resurs för delande av material, nationellt och globalt. En startpunkt är Wikipedia, som kollektivt genererad, öppen, kvalitativ resurs. Utifrån detta växer flera initiativ såsom digitala arkiv för öppet musei- och mediematerial, öppna läromedel, kurser och MOOCs med Wikiversity och Wikibooks.

Ylva delar aktivt erfarenheter, tips och handledningar kring dessa möjligheter med kollegor i när och fjärran. Hon medverkar flitigt i workshops, föreläsningar, blogg och debatter och når därmed långt utanför klassrummens väggar.

 

 

 Vinnaren från den svenska deltävlingen förra året. Bild: Gudahagen_Näsum_bild_6.JPG av Marianne58 Licens: CC BY-SA 3.0.

1 miljon bilder genom Wiki Loves Monuments

Wiki Loves Monuments är världens största fototävling och nu har en ny milstolpe nåtts. Under de tre år som tävlingen organiserats så har över 1 miljon bilder från hela världen laddats upp! Tävlingen fokuserar på vårt kulturarv och bygger på officiella listor över de viktigaste objekten i ett land. Allmänheten tar bilderna och laddar upp dessa till Wikimedia Commons under fria licenser – vilket gör att de kan användas som illustrationer på ex. Wikipedia. Årets tävling pågår fram till 30 september och i år har redan mer än 140 000 bilder laddats upp från 45 deltagande länder.

 

 

Bild: Postnummerupproret logo.png av Postnummeruppror, Licens: CC 0.

Postnummerupproret är i full gång!

Ska den data som skapats med skattepengar vara fri att använda för medborgarna? Just nu pågår ett uppror online som sätter fokus på detta! Allmänheten delar för fullt med sig av sina postnummer på http://postnummeruppror.nu/ så att en fri databas med postnummer kan skapas. De gör detta då den officiella datan är väldigt dyr att köpa - över 40 000 kronor per år. En kostnad som för många organisationer är omöjlig att bära. Det första målet med Postnummeruppror är att samla in alla Sveriges 1 800 postnummer och sedan fortsätta komplettera med ytterligare för att generera mer exakta gränser mellan områdena. Att få dessa fria postnummer kommer självklart att vara av värde för öppna projekt som Wikidata och OpenStreetMap som då kan återanvända dessa på olika sätt.

 

 

Bild: GLAM_logo_transparent_kerned_lined.png av User:Husky and h3m3ls, Mischa de Muynck and Niels, derivative work: PKM, Licens: CC BY-SA 3.0.

Allt fler experter från museer bidrar på Wikipedia

Centralmuseernas går genom ett samarbete med Wikimedia Sverige i bräschen för hur museerna kan arbeta online och nå ut till en ökad publik genom Wikipedia, världens femte största webbplats. Genom Centralmuseernas samarbetsråd har några av Sveriges viktigaste museer beslutat sig för att aktivt arbeta tillsammans med Wikimedia Sverige. Samarbetet, som påbörjade 2012, syftar till att förbättra encyklopedin Wikipedia och arbetet fördjupas nu ytterligare. Museernas experter bidrar nu på ett strukturerat sätt och har för att vara transparenta i sitt arbete etablerat projektsidor. På dessa beskrivs vilka i personalen som bidrar och inom vilka områden. Dessa förnyade ansträngningar gör att fler människor kommer att kunna ta del av experternas kunskaper och museernas samlingar online. Praktiska verktyg gör det snabbt och enkelt för dem, och alla intresserade, att få ut information om hur ofta de bilder och artiklar de bidragit till används. Exempelvis läses de artiklar som är illustrerade med foton på objekt i Myndigheten Livrustkammaren och Skoklosters slott med Stiftelsen Hallwylska museets samlingar över 200 000 gånger varje månad.

 

 

10 år sedan den miljonte artikeln skrevs

Wikipedia var en gång i tiden en galen dröm. En dröm om att det vore möjligt att skapa ett högkvalitativt och fritt licensierat uppslagsverk med hjälp av allmänheten, utan att betala någon författare eller fotograf för det. Det visade sig dock vara ett överraskande välfungerande koncept och vi firar i dagarna att det var hela 10 år sedan Wikipedia fick sin miljonte artikel! Det tog bara 3 år från det att Wikipedia lanserades. Wikipedia har sedan dess växt till en enorm samling av information och idag finns över 32 miljoner artiklar på 287 olika språkversioner. Vilken är din favorit?

 

  • Läs mer: tumblr (engelska)

 

 
 
Nya blogginlägg

 

 

Nya podcasts

Wikipediapodden handlar om vad som händer på Wikimedias olika sidor, bland aktiva och annat intressant när det gäller öppen och fri kunskap. Programmet sänds regelbundet varannan vecka.

 

 

Har du några frågor? Svara på mailet så hjälper vi dig!

Text under CC BY-SA 3.0. Licenser för bilder kan variera. ​Följ oss gärna på:

Facebook  Twitter  Blogg
Wikimedia Sverige är en ideell allmännyttig förening i Sverige. För att avanmäla dig från nyhetsbrev, klicka här, eller skicka e-post.

Wikimedia Sverige​Wikimedia Sverige

Hantverkargatan 21
112 21 Stockholm
Sweden

Organisationsnummer 802437-8310
Bankgiro 5822-9915