Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs på webben.
 
Wikimedia Sveriges nyhetsbrev 13 augusti 2014

Wikimedia Foundation sågar "Right to be forgotten"

Nyss släpptes Wikimedia Foundations första transparensrapport. I denna så tar de en hård linje mot den nya "Right to be forgotten", som innebär att man inom EU kan begära att sökmotorer tar bort länkar till sidor som handlar om ens person. Wikimedia Foundation menar istället att det är en rätt att kunna söka och hitta information. Wikimedia kommer att rapportera alla länkar som plockas bort från Google.

 

 

Svenskspråkiga Wikipedia har näst flest artiklar

Trots relativt få modersmålstalare har svenskspråkiga Wikipedia nu näst flest artiklar av alla Wikipedias språkversioner. Hela 1,8 miljoner artiklar! Till viss del kan det kanske förklaras av hög internettäthet och internetvana, men främst beror det på det arbete som gjorts av ett fåtal volontärer. De har skapat specialgjorda program, så kallade botar, som automatiskt skapar nya artiklar baserat på databaser. Genom dessa program har svenskspråkiga Wikipedia nu artiklar om alla världens beskrivna djur, om en stor del av växterna och om alla svenska sjöar. Artiklarna lägger en god grund för att volontärer ska kunna fortsätta utveckla dem.

 

 

Bild: Bitcoin logo.svg av Bitboy, Licens: CC 0.

Wikimedia Foundation accepterar donationer i bitcoins

Du kan nu donera bitcoins till Wikimedia Foundation för att hjälpa till att driva Wikipedia, en av världens största (och reklamfria) webbplatser. Det gick redan tidigare att donera på 13 olika sätt vilket ett par miljoner människor gör varje år. Första veckan drog bitcoindonationerna in 140 000 USD.

 

 

Världens största Wikimedia-evenemang i London

Wikimania 2014 i London pågick mellan 6-10 augusti och blev den största Wikimania-konferensen någonsin med närmare 2 000 deltagare. Wikimania är en stor årlig konferens som fokuserar på arbetet som Wikimedia-rörelsen gör och är en arena för volontärer och personal från hela världen att dela med sig av erfarenheter under året. Där diskuteras allt från samarbeten med museer och arkiv, samarbeten med utbildningsinstitutioner, olika projekt som pågått, juridiska och politiska implikationer, totalt hölls över hölls 200 presentationer. Konferensen organiseras i olika länder varje gång och nästa år är Mexico City värd.

 

 

 
Har du några frågor? Svara på mailet så hjälper vi dig!

Text under CC BY-SA 3.0. Licenser för bilder kan variera. ​Följ oss gärna på:

Facebook  Twitter  Blogg
Wikimedia Sverige är en ideell allmännyttig förening i Sverige. För att avanmäla dig från nyhetsbrev, klicka här, eller skicka e-post.

Wikimedia Sverige​Wikimedia Sverige

Hantverkargatan 21
112 21 Stockholm
Sweden

Organisationsnummer 802437-8310
Bankgiro 5822-9915