Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs på webben.
 
Wikimedia Sveriges nyhetsbrev 11 juli 2014
NARAs logotyp
Bild: NARA_Logo_created_2010.svg av NARA, Licens: Public Domain
US National Archives ska ladda upp hela sina samlingar till Wikimedia Commons

 

US National Archives and Record Administration (NARA) är ett enormt arkiv med miljarder av dokument. NARA har nu beslutat och lagt fram en uppdaterad plan för hur de skall arbeta digitalt. Planen är långsiktig och rätt översiktlig, men deras uttalade mål är att de skall ladda upp sina kompletta samlingar till Wikimedia Commons allt eftersom dessa digitaliseras – och därigenom sprida dem till allmänheten under fria licenser. De jobbar nu aktivt tillsammans med volontärer från Wikimedia-rörelsen vilka hjälper till med teknisk utveckling och med att inkludera materialet på Wikipedia. Till dess att allt är på plats för de första massuppladdningarna går det att begära uppladdningar av enskilda bilder och dokument som hjälper Wikipedia-skribenterna. Textdokument som digitaliseras kan även komma att transkriberas, och därigenom bli sökbart, med hjälp av volontärer på projektet Wikisource.

 

 

Kronoborg i sol
Bild: Beskuren stillbild av videoklippet 028 Kronoborg i sol, 16 sek.jpeg av Helsingborgs Stad / Stefan Siwersson, Licens: CC BY-SA 3.0
Helsingborgs stad släpper flygfilmer

 

Helsingborgs stad har licensierat 95 flygfilmer över staden från luften. Filmerna är i mycket hög kvalité och ett fantastiskt tillskott som illustrationer för Wikipedias artiklar, något som ökar kunskapen om Helsingborg och stadens synlighet bland internetanvändare. Tidigare i år släppte Umeå universitet en serie flygfoton över campus i Umeå vilket nu används i mängder av artiklar. Vilket stad kommer härnäst?

 

 

wikipedia.se
Wikipedia.se får en enklare sökfunktion

 

Med start från och med onsdag 9 juli har det blivit lite lättare att söka på Wikipedia då Wikimedia Sverige lanserar/utökar sidan https://wikipedia.se. Den vanliga huvudsidan på https://sv.wikipedia.org kommer såklart att finnas kvar för den som gillar det befintliga utseendet, men på (den nya) sidan wikipedia.se blir det enklare att hitta till rätt information p.g.a. två funktioner: dels en framhävd större sökruta och dels möjligheten att växla mellan några av de vanliga språken i Sverige. .se är domännamnet för webbplatser från Sverige och målet är att sidan ska vara till nytta och en service för alla svenskar, oavsett vilket språk de vill använda. På Wikipedia.se är fokuset alltså på landet Sverige och vilka språk som ska presenteras har noggrant valts ut baserat på antalet modersmålstalare i Sverige. Svenskspråkiga Wikipedia har däremot inget med landet Sverige att göra utan är till för alla svensktalande - oavsett vilket land de bor i.

 

 

Sveriges riksdag
Bild: Sveriges riksdag fr vasabron.JPG av Christian Gidlöf. Licens: Public Domain
Redigeringar från Riksdagen i tweet-format

 

I onsdags skapade Tom Scott ett Twitterkonto som automatiskt skickar ut en tweet när någon från en IP-adress i det brittiska parlamentet gör en redigering (oinloggad) på Wikipedia. Väldigt snabbt kopierades konceptet och i skrivande stund finns det konton som bevakar redigeringar från parlamenten i sex stycken länder. Än så länge har det inte gjorts någon redigering från Riksdagen sedan kontot skapade och en manuell analys visar att den senaste var 7 juli.

 

 

 
 
Nya blogginlägg

 

 

Har du några frågor? Svara på mailet så hjälper vi dig!

Text under CC BY-SA 3.0. Licenser för bilder kan variera. ​Följ oss gärna på:

Facebook  Twitter  Blogg
Wikimedia Sverige är en ideell allmännyttig förening i Sverige. För att avanmäla dig från nyhetsbrev, klicka här, eller skicka e-post.

Wikimedia Sverige​Wikimedia Sverige

Hantverkargatan 21
112 21 Stockholm
Sweden

Organisationsnummer 802437-8310
Bankgiro 5822-9915