Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs på webben.
 
Wikimedia Sveriges nyhetsbrev 27 juni 2014
Bild: 2009-07 wpy 27 cropped.jpg, av Ziko, bearbetad av Jan Ainali. Licens: CC BY-SA 3.0
Hårdare regler för betald redigering på Wikipedia

 

I de nya användarvillkor som nyligen började gälla på Wikimedias projekt förtydligas det bland annat att personer som har betalt för att redigera på Wikipedia måste vara väldigt tydliga med detta. Redan tidigare har redigeringar mot betalning som vinklat texter på Wikipedia brutit mot de förhållningsregler som Wikipedia har. Ändringen kommer nu efter en uppmärksammad kontroversen med PR-byrån WikiPR. I framtiden kommer inte varningar att behöva ges av Wikimedia Foundation, utan rättsliga åtgärder kan komma att vidtas omedelbart mot de som bryter mot användarvillkoren.

Nu kan du redigera Wikipedia i Android-appen

 

Nu blir det möjligt att redigera Wikipedia i mobilen då Wikimedia Foundation har utvecklat en officiell Android-app. En Iphone-app är också på gång och befinner sig beta-stadiet (det finns alltså möjligen buggar ännu). Appen gör det snabbare och enklare att hitta information från Wikipedia och innehåller även en historik-funktion så att du kan se hur du klickat dig mellan olika artiklar och du kan även spara ned artiklar om du vill läsa dem senare (när du saknar internetuppkoppling).

Detta är förstås en viktigt utveckling för personer i utvecklingsländer då de ofta saknar datorer, men ofta har mobiltelefoner och surfplattor och nu enklare kan lära sig nya saker och även aktivt bidra genom sin mobiltelefon på ett enklare sätt.

 

Världens alla växter på svenskspråkiga Wikipedia

 

Svenskspråkiga Wikipedia kommer de närmsta månaderna att få hundratusentals artiklar nya artiklar om alla de växter som beskrivits vetenskapligt. Detta sker fantastiskt nog genom ett datorprogram som använder sig av en mängd databaser som kombineras ihop till en artikel. Samma användare, som under många år varit en aktiv volontär på Wikipedia, har redan använt programmet (kallat en 'bot' på Wikipedia) för att skapa artiklar om alla världens djur vilket gör Wikipedia till en unik och öppen resurs. Wikipedias volontärer arbetar sedan med att successivt gå igenom artiklarna och förbättra dem ytterligare.

 

 
 
Nya blogginlägg

 

 

Har du några frågor? Svara på mailet så hjälper vi dig!

Text under CC BY-SA 3.0. Licenser för bilder kan variera. ​Följ oss gärna på:

Facebook  Twitter  Blogg
Wikimedia Sverige är en ideell allmännyttig förening i Sverige. För att avanmäla dig från nyhetsbrev, klicka här, eller skicka e-post.

Wikimedia Sverige​Wikimedia Sverige

Hantverkargatan 21
112 21 Stockholm
Sweden

Organisationsnummer 802437-8310
Bankgiro 5822-9915