Har du problem med att läsa nyhetsbrevet? Läs på webben.
 
Wikimedia Sveriges nyhetsbrev 30 maj 2014
Foto: Lila Tretikov April 2014 (5).jpg, av Lane Hartwell. Licens: CC BY-SA 3.0
Wikimedia Foundations nya VD börjar

 

1 juni börjar Lila Tretikov som ny VD på Wikimedia Foundation där hon tar över från Sue Gardner som har varit VD sedan 2007. Lila Tretikov föddes i Sovjetunionen och flyttade till USA som tonåring. De senaste 15 åren har hon arbetat för teknikföretag, främst med öppen källkod i San Francisco Bay Area och allra senast på SugarCRM.

 

Bild: UmepediaChallenge-graf.png, av Jan Ainali. Licens: CC-0
Umepedia Challenge avslutas med ett fantastiskt resultat

 

Artikelskrivartävlingen Umepedia Challenge går mot sitt slut och har varit otroligt lyckad! Artiklar om Umeås viktigaste byggnader och platser har förbättrats och översatts till mängder av språk. I skrivande stund har vi 38 deltagare som har gjort över 550 bidrag på 46 olika språk. Av de 40 artiklarna som ingick har nu 11 språk alla artiklarna skapade. I grafen ovan ses fördelningen av artiklarna på de olika språken. På olika platser i staden kommer skyltar med QRpedia-koder att sättas upp under de närmaste månaderna. När QRpedia-koderna skannas identifieras språkinställningen på din telefon och du skickas automatiskt till artikeln på ditt modersmål. Ju fler språk vi har desto fler turister, invandrare och internationella studenter kan dra nytta av skyltarna.

 

Till vänster: Kalmar cathedral 1900.jpg av okänd fotograf. Licens: Public Domain. Till höger: Kalmar Domkyrka 0055.JPG av Bernt Fransson.  Licens: CC BY-SA 3.0
Visa hur din stad har utvecklats i fototävlingen Då och Nu

 

Den 24 maj startade fototävlingen Då och Nu, som Wikimedia Sverige arrangerar tillsammans med Europeana och Riksantikvarieämbetet. Under hela sommaren kan tävlingsdeltagarna ta en ny bild av en byggnad eller plats som redan finns fotograferad i Europeanas databas. Målet är att återskapa den gamla bilden så bra som möjligt så att det går att se hur en plats förändrats eller bibehållits över tid och sedan ladda upp den nya bilden till Wikimedia Commons.

 

Zedler-priset går i år till Humanitarian OpenStreetMap Team

 

Wikimedia Deutschland delade i år ut Zedler-priset för bästa externa open source-projekt till Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT) för det omfattande arbetet med att kartlägga områden i samband med tyfonen Haiyan. HOT använder volontärer för att kartlägga områden som befinner sig i någon form av kris och där hjälparbetare saknar nödvändigt kartmaterial. Genom HOT kanaliseras insatserna från volontärer från hela världen till att förbättra grundkartorna med alla vägar och byggnader så att hjälpen kan komma fram så snabbt och effektivt som möjligt.

 

​​

LSH:s öppna bildarkiv vinner guld!

 

Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwyllska museet vinner guld på American Alliance of Museums stora prisgala MUSE Awards 2014 för sitt arbete med öppet bildarkiv. Delar av arbetet som ledde till segern innefattade en stor uppladdning av över 20 000 högupplösta bilder till Wikimedia Commons, vilka nu bland annat kan användas för att illustrera Wikipedias artiklar.

 

​​

9 av 10 wikipedianer är män – arbetet med jämställdhet fortsätter

 

Hela 9 av 10 skribenter på Wikipedia är män och Wikimedia Sverige har med stöd av Ungdomsstyrelsen arbetat sedan 2013 på att förbättra den situationen. Nu är det klart att projektet får fortsatt stöd med 342 478 kr för att kunna fortsätta projektet in i mars 2015. Projektet kommer att fortsätta med skrivstugor i olika format samt förbättra en del funktionalitet på Wikipedia för att lättare komma igång. Det första som händer i projektet är att vi deltar på Nordiskt Forum i juni med ett wikimaraton.

 

​​

Har du några frågor? Svara på mailet så hjälper vi dig!

Text under CC BY-SA 3.0. Licenser för bilder kan variera. ​Följ oss gärna på:

Facebook  Twitter  Blogg
Wikimedia Sverige är en ideell allmännyttig förening i Sverige. För att avanmäla dig från nyhetsbrev, klicka här, eller skicka e-post.

Wikimedia Sverige​Wikimedia Sverige

Hantverkargatan 21
112 21 Stockholm
Sweden

Organisationsnummer 802437-8310
Bankgiro 5822-9915